Zeldzame huidinfectie door contact met vis

Onze huid beschermt ons tegen allerlei stoffen en biologische agentia, maar wanneer deze barrière wordt doorbroken kunnen aandoeningen als eczeem en infecties gemakkelijk ontstaan. Hieronder een recent beschreven geval van een zeldzame huidinfectie.

Een man van 26 die werkt bij een groothandel in tropische vissen krijgt een acute huidaandoening op de rug van zijn rechter hand. Hij gaat er na drie weken mee naar een arts. Er is sprake van een gevoelige en beweeglijke zwelling op de rug van het gewricht van de eerste vinger. Verder zijn er drie andere rode zwellingen op de rug van de hand en de onderarm. Er is geen sprake van koorts of andere klachten.

Afbeelding van visa vietnam via Pixabay

Bij bloedonderzoek werden geen bijzonderheden gevonden. Het vocht van de zwelling kleurde positief met Ziehl-Neelsen en een kweek bevestigt uiteindelijk een infectie met Mycobacterium Marinum. Het gaat om een zeldzame huidinfectie die geldt als een beroepsrisico bij vissers en aquariummedewerkers. Maar ook mensen die als hobby vissen houden, kunnen het oplopen. De infectie is goed te behandelen, maar belangrijker is om contact met de bacterie te voorkomen door het gebruik van waterdichte handschoenen bij werk in water met vissen.

Bron
Samuel S Folkard, Michael C Quaye, Skin lesions caused by Mycobacterium Marinum in a patient with occupational exposureOxford Medical Case Reports, Volume 2018, Issue 6, June 2018,

Ook in Nederland al eens gemeld

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten besteedt in haar nieuwsbrief al sinds 1999 aandacht aan bijzondere meldingen en gevallen. Het is interessant eens terug te kijken wat er jaren geleden al eens voorbij is gekomen. In het licht van het bovenstaande artikel was dit bericht uit nieuwsbrief nummer 3 uit 2003 wel interessant.

Kreeft van de kok

Een kok van een restaurant dat vooral visproducten op de kaart heeft staan krijgt een huidafwijking. Deze huidaandoening was begonnen na een verwonding opgelopen door een kreeft. De dermatoloog stelt een infectie met de mycobacterium marinum vast. Dit is een bekende beroepsziekte bij bijvoorbeeld visfileerders en aquariumschoonmaker die leidt tot locale granulomen van de huid. Meestal is er sprake van een verzwakte afweer.

De diagnose werd alleen gesteld op klinische gronden aangezien er geen antistoffen aangetoond konden worden. De behandeling bestaat uit het enige weken gebruiken van antibiotica. Betrokkene wilde graag doorwerken, daar anders het restaurant failliet zou gaan. Daar zijn bezwaren tegen, omdat mogelijk het genezingsproces in de weg wordt gestaan. Men hoeft niet te vrezen voor orale besmetting van de gasten of van collega’s aangezien die nooit aangetoond zijn. Wel kan er sprake zijn van een mogelijke herhaling van de besmetting omdat betrokkene gevoelig bleek te zijn voor deze infectie. Mogelijk dat de koude en vochtige werkomgeving en de stress een rol spelen. Met handschoenen aan werken is dan de enige optie.