Bestanddeel plantenvoeding allergeen

Wie in Nederland een boeket bloemen koopt, kent ongetwijfeld de zakjes plantenvoeding die daaraan vastgeplakt zijn. Die doe je in de vaas om de bloemen langer goed te houden. Voor sommige van die producten zou je een allergie kunnen ontwikkelen, blijkt uit een recent beschreven Nederlands geval.

Bij een boeket krijg je vaak een zakje plantenvoeding voor snijbloemen
Photo by Megan Markham on Unsplash

Plantenvoeding mengen

Het gaat om een man van 38 die last heeft van zwelling en roodheid in het gezicht en aan de handen. De huidklachten zijn anderhalf jaar geleden begonnen en hij denkt dat ze te maken hadden met zijn werk. Hij werkt al 14 jaar bij een producent van plantenvoeding. Aanvankelijk zonder probleem, maar sinds hij twee jaar geleden een andere functie kreeg, zijn de klachten geleidelijk begonnen. Hij werkt nu op de afdeling waar verschillende componenten van plantenvoeding worden gemengd. Hij geeft aan dat er meer mensen zijn die vergelijkbare klachten hebben.

Hij wordt getest met de Europese standaardreeks en met verschillende onderdelen van de plantenvoeding die hij zelf aanlevert. De plakproeven laten positieve reacties zien op verschillende isothiazolinonen. Deze blijken ook in de plantenvoeding te zitten, zij het in een zeer lage concentratie.

De werknemer is terugverwezen naar de bedrijfsarts om samen na te gaan hoe hij zijn werkwijze zo zou kunnen aanpassen dat de klachten zouden afnemen. Hij is gaan werken met beschermende kleding, inclusief lange mouwen met elastische banden om de polsen. Verder draagt hij nu handschoenen en een gezichtsmasker. Sinds deze aanpassingen, zijn de klachten geleidelijk afgenomen.

Isothiazolinonen zijn overal

Isothiazolinonen worden veel vuldig toegepast in watergedragen producten en zijn een belangrijke oorzaak van contactallergie. Ze komen overal voor, zowel thuis als op de werkplek. In een artikel van Reeder en Atwater uit 2019, wordt een overzicht gegeven van de plekken waar isothiazolinonen problemen kunnen opleveren.

Zij noemen als meest voorkomende oorzaak van contact allergie de methylisothiazolinonen (MI) in persoonlijke verzorgingsproducten. Maar MI’s komen ook voor in huishoudproducten, industriële chemicaliën, verf, lijm en recent gemeld het slijm waar kinderen graag mee spelen. Andere isothiazolinonen als benzisothiazoline (BIT) en octylisothiazolinoon (OIT) komen minder in verzorgingsproducten voor, maar wel in leren producten, lijn, industriële chemicaliën, verven en schoonmaakproducten.

Het wordt daardoor niet altijd herkend als een werkgerelateerde aandoening. Het kost vaak nogal wat speurwerk om dat inderdaad vast te stellen en maatregelen te kunnen nemen. Maar wanneer iemand toch zijn werk kan blijven doen, is dat zeer de moeite waard.

Bronnen

Franken, S. M., van der Waal, R., & Rustemeyer, T. (2019). Occupational contact dermatitis caused by “Chrysal flower food”Contact dermatitis81(5), 400–401. https://doi.org/10.1111/cod.13350

Margo Reeder, Amber Reck Atwater Methylisothiazolinone and Isothiazolinone Allergy Cutis 2019, 94-96

.