Boeken over medische mysteries

Onderstaande boeken over medische mysteries en andere medische verhalen zijn journalistiek geschreven en gebaseerd op daadwerkelijke gebeurtenissen. Ik heb ze zelf met veel plezier gelezen en was elke keer weer verrast en verbaasd over de complexiteit van ziekte en de oorzaken ervan.

Every patient tells a story  is geschreven door Lisa Sanders, een van de mensen achter de populaire serie House. Het boek behandelt allerlei facetten van het stellen van een diagnose. Daarbij blijkt telkens weer dat het goed luisteren naar de patient van groot belang is.

Deadly Outbreaks is geschreven door Alexandra M. Levitt en beschrijft in zeven uitgebreide hoofdstukken ziekte uitbraken waarbij grondig onderzoek door epidemiologen en artsen uiteindelijk tot een uitkomst en oplossing leidt. Het heeft een focus op infectieziekten, maar er komen ook andere onderwerpen aan bod. Het geeft een goed beeld van het ingewikkelde proces om een verband te leggen tussen oorzaak en gevolg.

The Medical Detectives is een verzameling van de beste stukken die Berton Roueché schreef in zijn lange carrière. In 25 stukken komen medische mysteries van allerlei aard en soort aan de orde over een periode van 50 jaar. Het gaat over chemische blootstelling, infectieziekten en een aantal andere ziekteverwekkers. In journalistiek, niet al te eenvoudig Engels, maar ook voor een geïnteresseerde leek goed te begrijpen.

Doubt is their product is geschreven door David Michaels. Het gaat niet zozeer over het opsporen van ziekten als wel over de relatie tussen wetenschap en industrie. Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt de moeizame strijd voor gezonde werkomstandigheden en gezonde producten geschetst. Het schetst een ontluisterend beeld van de praktijken van de industrie om wetenschappelijk onderbouwde conclusies toch weer onder tafel te werken.

De bovenstaande boeken over medische verhalen kun je rechtstreeks bestellen. Bijvoorbeeld via bol.com