Bronchiolitis obliterans bij bootbouwers

bronchiolitis obliteransBronchiolitis obliterans is een zeldzame en ernstige longziekte die kan ontstaan door blootstelling aan chemische stoffen. Van een beperkt aantal stoffen is vastgesteld dat zij inderdaad de oorzaak kunnen zijn. De bekendste daarvan is diacetyl, een stof die gebruikt wordt om een botersmaak te geven aan onder meer popcorn. Ook door het toevoegen van deze stof tijdens de koffieproductie zijn werknemers ziek geworden.

 

 

Glasvezel versterkte polyesterhars

In 2013 verscheen een artikel over een serie van zes gevallen van bronchiolitis obliterans bij vijf werknemers die jachten bouwden en een die koeltorens bouwde.  De ziekte was ernstig en voor twee patiënten was uiteindelijk een longtransplantatie nodig. Alle werknemers verwerkten glasvezel versterkte polyesterhars in hun werk. Het oplosmiddel dat daarbij veel wordt gebruikt is styreen. De precieze oorzaak blijft nog onduidelijk. Wel trad de ziekte vrij snel op na begin van de blootstelling, die volgens de onderzoekers ook niet abnormaal hoog was.

Bronnen:

Kanwal R Bronchiolitis obliterans in workers exposed to flavoring chemicals. Curr Opin Pulm Med. 2008 Mar;14(2):141-6. doi: 10.1097/MCP.0b013e3282f52478.

Cullinan P, McGavin CR, Kreiss K, Nicholson AG, Maher TM, Howell T, Banks J, Newman Taylor AJ, Chen CH, Tsai PJ, Shih TS, Burge PS. Obliterative bronchiolitis in fibreglass workers: a new occupational disease? Occup Environ Med. 2013 Jan 15. [Epub ahead of print]

Lees meer over styreen en longaandoeningen in deze post