
Het opsporen en vaststellen van burn-out gebeurt meestal aan de hand van het verhaal van de patiënt op het spreekuur. Dat is niet altijd eenvoudig en daarom wordt door verschillende onderzoeksgroepen gezocht naar andere diagnostische middelen, zoals bijvoorbeeld burn-out biomarkers in het bloed.
Burn-out is een vaak aan het werk gerelateerde ziekte die in Nederland gemeld kan worden als beroepsziekte. Er is sinds zomer 2017 een geheel geüpdatete registratierichtlijn beschikbaar. In het zojuist verschenen Beroepsziekten in Cijfers laat het NCvB zien dat burn-out tot de meest gemelde beroepsziekten hoort in Nederland. Het aantal meldingen stijgt ook in 2016 weer iets.
Toch is het vaak lastig om burn-out te onderscheiden van andere psychisch aandoeningen zoals overspannenheid of depressie. Wat zou het dan handig zijn als je met een simpel bloedonderzoek naar bepaalde biomarkers meer duidelijkheid zou kunnen krijgen.
Er wordt op allerlei plaatsen onderzoek gedaan naar wat er nu eigenlijk gebeurt in het lichaam bij een burn-out. En waarom sommige mensen er wellicht gevoeliger voor zijn dan anderen. Een van de onderzoeksgebieden richt zich op het opsporen van burn-out via het vinden van biomarkers voor burn-out in het bloed.
Via onderstaande link vindt u de presentatie van een project dat momenteel in België, aan de universiteit van Leuven, is gestart.