Contacteczeem door zalf met pijnstillers soms werkgerelateerd

Zalven met daarin verwerkte pijnstillers worden veel gebruikt en zijn ook gewoon verkrijgbaar bij de drogist. Denk bijvoorbeeld aan zalven van het merk Voltaren®. Bij patiënten zijn contact-allergische reacties op bepaalde zalven beschreven. Het betreft onder meer bij zalven met NSAID (non‐steroidal anti‐inflammatory drug) toevoeging zoals ketoprofen. Van deze stoffen zijn ook kruis-reacties bekend. Hoewel aandoeningen bij gezondheidszorgmedewerkers zelden zijn beschreven, is het mogelijk dat deze vorm van allergisch eczeem ook optreedt als beroepsgerelateerde aandoening.

Casus

Franse onderzoekers beschrijven recent een werkgerelateerde huidaandoening bij een 43-jarige verpleegkundige op een afdeling interne. Deze ontwikkelde een jeukende uitslag met blaasjes ontwikkelde 48 uur nadat zij bij het gereed maken van een injectie een ampul met ketoprofen brak. Ze kreeg de vloeistof op haar handen die ze onmiddellijk vijf minuten onder de kraan schoonspoelde. De huiduitslag ontwikkelde zich twee dagen later nadat ze de dag ervoor op een vrije dag in de zon was geweest. Ze werd behandeld met corticosteroïdenzalf en de huidaandoening genas na vier weken. Ze was niet bekend met atopie, maar had 7 jaar eerder een allergisch contacteczeem ontwikkeld na gebruik van de zalf KETUM® die 2,5% ketoprofen bevatte voor lokale behandeling van een peesontsteking. Ook had ze eerder een huidreacties gehad bij gebruik van zonnebrandcrème.

Plakproeven met de Europese standaardreeks bleek sprake van overgevoeligheid voor nikkel sulfaat (+), Myroxylon pereirae (Peru balsam) (+) en fragrance mix I (++). Een plakproef met ketoprofen was ook positief (+). Plakproef met lichttoevoeging en ketoprofen  liet een duidelijke reactie zien (++) na 10 J/cm2 ultraviolet (UV) A. De onderzoekers concluderen dat het eczeem van de patient een door licht verergerend allergisch contacteczeem ten gevolge van ketoprofen was met een oorsprong in het werk.

Conclusies

De onderzoekers concluderen dat dit type allergie niet vaak wordt beschreven als beroepsgerelateerd omdat blootstelling aan producten als ketoprofen zowel in als buiten het werk kan plaatsvinden. Zalven met ketoprofen worden in verschillende landen, waaronder Frankrijk, verkocht buiten de arts of apotheek om voor behandeling van spier en gewrichtsklachten. Bij weinig mensen bekend dat blootstelling aan zonlicht dit type allergie kan verergeren.

Bron

Damien‐Thibaud Maurel, Quentin Durand‐Moreau, Richard Pougnet, Jean‐Dominique Dewitte, Anne‐Marie Roguedas‐Contios, Lynda Bensefa‐Colas, Brice Lodd

Why is occupational photocontact allergic dermatitis caused by ketoprofen rarely reported in the literature?

Lees meer

Contacteczeem

Huidklachten door allergie voor opiaten

Contacteczeem door vis-eiwitten in de voedselbereiding