
Wie lang in een houding zit kan pijn in zijn rug of nek krijgen. Wie heel vaak dezelfde handeling verricht pijn in zijn schouders, armen, polsen of hand. Het is volop bekend dat vaak herhaalde bewegingen of vaak aangenomen en vooral asymmetrische houdingen kunnen leiden tot klachten aan het bewegingsapparaat. Een zeldzamer voorbeeld is de cervicale dystonie (“draainek”).
Cervicale dystonie is een aandoening die in verschillende beroepen in verband is gebracht met taakspecifieke herhaalde bewegingen of asymmetrische houdingen. Denk bijvoorbeeld aan het bedienen van machines of computers, schrijven, sporten of een instrument bespelen. De prevalentie van deze aandoening ligt tussen 7 en 69 gevallen per miljoen mensen in de algemene bevolking, maar kan bij musici oplopen tot een half procent.
Taakspecifieke Cervicale Dystonie is in de literatuur beschreven bij
- Musici
- Morse code operators
- Schrijvers
- Kleermakers
- Schoenmakers
- Kappers
- Sporters: golfers, pistoolschutters, petanque speler
- Computer programmeurs, data entry medewerkers
Casus
Hogg et al. (2016) beschrijven een 37-jarige kantoormedewerker bij een verzekeringsmaatschappij die steeds meer last kreeg van tintelingen in beide handen. Hij had geen neurologische aandoeningen in zijn voorgeschiedenis of in de familie. Zijn werkzaamheden bestonden voornamelijk uit computerwerk en telefoneren. Gemiddeld zat hij vijf uur per dag aan de telefoon, die hij vaak tussen zijn schouder en oor klemde om ondertussen te kunnen typen. Aanvankelijk ontwikkelde zich vooral pijn in de nekspieren door deze asymmetrische houding, gevolgd door het optreden van spierspasmen. Na enkele maanden nam zijn hoofd ook een naar rechts gedraaide dwangstand aan in rust. Na uitgebreid neurologisch onderzoek werd de diagnose Cervicale Dystonie gesteld en ook was sprake van afklemming van de nervus medianus in beide handen. Door uitgebreide farmacologische behandeling werden de pijnklachten verminderd, maar de dwangstand en spasmen konden niet blijvend verholpen worden. De onderzoekers concluderen dat dit een ernstig geval is van Cervicale Dystonie door overbelasting, iets wat in de literatuur maar zelden is beschreven.
Het pathofysiologische mechanisme waarmee hoe repeterende bewegingen of ongewone, met name asymmetrische, houdingen tot dystonie kunnen leiden is nog onbekend. De behandeling is lastig en wijkt niet af van die van andere dystoniëen.
Preventie
Overigens lijkt het voorkomen van deze aandoening niet zo ingewikkeld. Zo lijkt de aanschaf van een headset voor mensen die uren aan de telefoon zitten een goede investering om klachten te voorkomen.

Lees hier het volledige artikel
Hogg, E., & Tagliati, M. (2016). Overuse Cervical Dystonia: A Case Report and Literature Review. Tremor and Other Hyperkinetic Movements, 6, 413. http://doi.org/10.7916/D8959HR1
Meer lezen over klachten door herhaalde bewegingen zoals RSI