Giftig tiental waar je voor op moet passen

Gifitg

Gif of giftige stoffen kun je op allerlei manieren beoordelen en rangschikken.

Als top 10 blijft het onderstaande lijstje dus enigszins arbitrair, maar gevaarlijk giffen zijn het allemaal.

Bij sommige giffen staat een LD-50 waarde vermeldt. Een LD 50 waarde is de hoeveelheid van het stofje dat nodig is om 50% van de populatie waarop het gif is getest (dit zijn meestal ratten, geen mensen) te laten overlijden. Omdat de meeste giffen toch wel afhankelijk zijn van lichaamsgewicht is de LD50 uitgedrukt in milligram per kilo.

  1. Botulinetoxine (Clostridium botulinum-toxine)

Botulinetoxine is voor mensen het giftigste stofje op aarde. Iemand die met dit spul in aanmerking komt sterft binnen enkele seconden. Botulinetoxine valt het zenuwstelsel aan, en laat alle zenuwen tegelijkertijd ‘vuren’. Dat is extreem pijnlijk, maar gaat ook redelijk snel. Enkele seconden is de gemiddelde duur van een Botulinetoxine vergiftiging. Een lepel van dit goedje is genoeg om miljoenen mensen te vermoorden. De LD50 ligt tussen 0,005 tot 0,05 microgram per kilogram lichaamsgewicht.

Opmerkelijk genoeg echter, wordt dit gif ook gebruikt in de medische wereld om bijvoorbeeld ouderdomsverschijnselen als rimpels te verdoezelen: Botox.

  1. Strychnine

Strychnine is een witte, reukloze, zeer bittere en giftige kristallijne vaste stof. Het behoort tot de alkaloïden, stoffen die uit een aantal planten kan worden gewonnen, vooral de braaknoot (Strychnos nux-vomica). Deze plant groeit in India, Sri Lanka en Australië.

Het werkende bestanddeel is een alkaloïde stof die ook wel gebruikt wordt als pesticide, voornamelijk tegen ongedierte (ratten). Het is ook een zenuwgif: strychnine blokkeert remmende glycine-receptoren in het centraal zenuwstelsel. Hierdoor worden regelkringen die een spier na samentrekking weer doen ontspannen gedeactiveerd. Hierdoor onstaan al bij geringe prikkeling hevige spierkrampen ontstaan.

Strychnine is een van de bitterste bekende stoffen: concentraties van 1 ppm (parts per million; 1 milligram per liter) kunnen nog geproefd worden. De LD50 wordt wisselend opgegeven, van 0,1 tot 7 mg/kg lichaamsgewicht.

  1. Brodifacoum

Brodifacoam is de opvolger van de antistollingsmiddelen dicoumarol en warfarin en wordt tegenwoordig veel gebruikt als middel om plaagdieren als ratten te bestrijden. Het is een rodenticide, van ‘rodent’ dat knaagdier betekent en ‘cide’ dat staat voor moord. Het is dus een knaagdier-vernietigend middel, dat in het Nederlands ook wel ‘rattengif’ genoemd wordt.

Het is een zeer giftig antistollingsmiddel door de hoeveelheid vitamine K in het bloed te verminderen. Vitamine K heb je nodig om bloed te laten stollen. Gebrek aan vitamine K lijdt uiteindelijk tot enorme interne bloedingen, van de grootste slagader tot de kleinste haarvaten. En als het eenmaal zover is, is er geen stoppen meer aan. Hoewel aan de buitenkant niets te zien is, bloedt het slachtoffer van binnen letterlijk dood.

Dit spul kan je overigens gewoon kopen, en de doses die nodig zijn om van je ratten af te komen zijn slechts een kleine factor twintig tot honderd kleiner dan de hoeveelheden die mensen de das om doet.

  1. Lood

Lood is een van de metalen die de mens als eerste wist te smelten en gebruiken, zo rond 8.000 jaar geleden al. We hadden toen natuurlijk geen flauw benul hoe gevaarlijk dit spul is, niet zozeer bij aanraken, maar bij opname in het lichaam. Lood-ionen hebben invloed op vrijwel ieder orgaan en bij loodvergiftiging kun je overlijden aan lever-, nier- of darmfalen, maar ook aan andere effecten.

  1. Arsenicum of Arseen

Arseen of arsenicum is een van de meer bekende giffen, en tevens een van de giffen met een lange geschiedenis van gebruik. Het werd vroeger voor allerlei dingen gebruikt zoals het smeden van wapens, het maken van Victoriaanse make-up (dames vonden een akelig witte gelaatskleur namelijk mooi en dit is een bijwerking van (lage) doses arsenicum), maar ook als een vergif door sluipmoordenaars. Vooral in de Middeleeuwen was het daarvoor populair. Ook omdat de ziekteverschijnselen van een arseen-vergiftigde patiënt nagenoeg identiek zijn met de verschijnselen van een cholerapatiënt. In sterke concentraties leidt arsenicum tot (bloederige) diarree, spasmen, coma en tot slot de dood. In lagere maar chronische concentraties (chronisch betekent ‘continue of herhaalde blootstelling over een langere periode’) is het de oorzaak van onder andere kanker, hart en vaatziekten en diabetes.

  1. Agent Orange

Het ontbladeringsmiddel Agent Oranje is vooral bekend door het gebruik tijdens de Vietnam Oorlog, als middel om eenvoudiger de tegenstanders te lokaliseren die zich in de jungle verschansten. Het stofje bevat onder meer een dioxine genaamd TCDD, en dit is een beruchte kanker-verwekker.

  1. VX

VX is de O-ethyl S-(2-(diisopropylamino)ethyl) ester van methyl-fosfono-thioinezuur en de afkorting van mogelijk ’s werelds sterkste zenuwgas. VX werd in 1993 verboden op globaal niveau, door de Chemische wapen conventie (een internationale conventie over de productie en gebruik van chemische wapens). VX werd aanvankelijk verkocht en gebruikt als pesticide. Het is namelijk niet alleen dodelijk voor mensen, ook voor enig andere levensvorm. Deze pesticide ging onder de naam Amiton, maar het werd al snel uit de verkoop gehaald omdat het gewoon te gevaarlijk was voor mensen. Als zodanig trok het natuurlijk snel de aandacht van overheden, en sinds rond die tijd de Koude Oorlog in haar top jaren was, werden er meteen enorme hoeveelheden van VX ingeslagen, opgeslagen en bewaard.

VX werkt omdat het de productie van een enzym voorkomt dat van levensbelang is in het zenuwstelsel. Dit enzym is normaliter nodig om de zenuwen na het vuren te kalmeren. De afwezigheid ervan zorgt voor een ‘storm’ in het zenuwstelsel, het systeem weet opeens van geen stoppen meer. Dit overspoelt al snel het hele lichaam, en legt alles binnen een zeer korte tijdspanne compleet plat. De LD50 waarde is 2,3 microgram per kilogram.

  1. Batrachotoxine

Op nummer acht vinden we een natuurlijk gif. Hoewel tegenwoordig ‘puur natuur’ vooral gebruikt wordt om aan te tonen dat een product gezond is, geldt dat niet voor alle ‘natuurlijke’ producten. Batrachotoxine is, naast 100% natuurlijk en levensgevaarlijk, gelukkig ook een zeer zeldzaam stofje. Het is een van ’s werelds meest krachtige neurotoxines (toxine staat voor gif, en neuro betekent ‘betreffende het zenuwstelsel’. Een neurotoxine vergiftigt je dus door je zenuwstelsel te verstoren).

We kennen dit gif onder andere doordat kleine pijlgifkikkers het gebruiken om vijanden op afstand te houden. Het is echter niet de kikker zelf die dit goedje produceert, het is een klein insect dat deel uitmaakt van het dieet van deze kikker. Verschillende kikker soorten eten verschillende insecten soorten die verschillende versies van dit gif aanmaken. De meest gevaarlijke voor de mens komt voor op de Gouden gifkikker uit Colombia. De kikker zelf is zo klein dat hij op de top van je vinger kan zitten, maar vergis je niet. Eén zo’n kleintje bevat genoeg batrachotoxine om een kleine 25 mensen te vermoorden.

Het gif werkt in op het zenuwstelsel en verlamt de communicatiekanalen van de cellen. De hersenen houden op met het besturen van je lichaam. Dat betekent dat je niet meer kan zwaaien met je armen, of rennen met je benen, of om hulp roepen. Maar nog veel erger, je kan niet meer ademen, want ook je longen worden gestuurd door je hersenen. Je hart kan niet meer blijven kloppen, en je interne organen houden er ook mee op. Het is dus vrij snel en effectief exit leven met een slachtoffer van deze neurotoxine. Er is geen serum tegen dit vergif en de dood volgt ontzettend snel.

De LD50 van Batrachotoxine is overigens ongeveer 2 microgram per kilogram lichaamsgewicht, oftewel 0,000002 gram.

  1. Waterstof-fluoride zuur

Waterstoffluoride opgelost in water wordt gebruikt in industriële toepassingen, zoals metaalbewerking en teflon. Het is een zuur, maar het gevaar van dit stofje ligt niet in haar zuurtegraad. In gasvorm kan het ernstige schade aanrichten aan ogen en longen, maar het is de vloeibare vorm van het spul waar je zeker bij uit de buurt wilt blijven. Wanneer het in aanraking komt met de huid is het in eerste instantie pijnloos. Derhalve kunnen mensen blootgesteld raken aan enorme doses voordat ze er erg in hebben. Dit stofje verplaatst zich door je huid en komt in de bloedstroom, waar het reageert met de calcium-ionen. Het kan ook inde botten terecht komen die daardoor worden aangetast. Zulke schade is vaak niet te herstellen. Omdat dit gif een gif is dat je binnenkrijgt via aanraking, noemen we het een ‘contactgif’.

  1. Cyanide

Cyanide is vermoedelijk een van de eerste giffen waar je aan dacht, toen je de titel van deze top tien las. Cyanide is dodelijk omdat het stofje zich bindt aan de ijzer in onze bloedsomloop. Daardoor kan je bloed geen zuurstof meer opnemen, en het dus niet meer naar je lichaam en hersenen brengen. Je sterft dus als het ware aan zuurstoftekort, terwijl je longen gewoon vol met lucht zijn. Het is een vrij inhumane manier van sterven, omdat het enkele minuten duurt voordat je ver genoeg heen bent. Er zijn verhalen van slachtoffers die om zich heen beginnen te slaan, te kwijlen en van alles nog wat in hun (letterlijke) doodsangst te stikken.

De LD50 van Cyanide varieert overigens, omdat het spul altijd gekoppeld is aan een ander goedje. Zo is de LD50 van kalium-cyanide 10 milligram, terwijl waterstofcyanide en LD50 heeft van 3.7 milligram.

Bron: http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-sterkste-dodelijkste-gif/ 

Niet elke keer zoeken op deze website, maar liever maandelijks alle nieuwe artikelen in je mailbox?
Dat kan met Kennis Parels

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief Kennis Parels
Uitschrijven kan elk moment met 1 klik