Laptop op schoot kan leiden tot kachelbenen

kachelbenen Erythema ab igne

Bij langdurig werken met je laptop op schoot kan een huidafwijking ontstaan die in de dermatologie bekend staat als erythema ab igne en in het Nederlands vaak wordt aangeduid met “kachelbenen”. Oorspronkelijk werd als oorzaak dan ook vaak blootstelling aan infraroodstraling of hitte van kachels, open vuur of kruiken gezien. Maar de afgelopen jaren wordt het ook gezien na langdurig contact tussen laptop en huid.

Cases

Zo beschrijven Guarneri et al (2017) een 32 jarige secretaresse van een advocatenkantoor die de dermatoloog raadpleegde over huidveranderingen op haar linker dij. De rood-paarse netvormige huidverandering was plotseling ontstaan en nam over een periode van drie maanden verder toe zonder verdere klachten behalve wat jeuk. Uiteindelijk bleek dat zij vier maanden ervoor in een nieuwe baan was begonnen waarin zij een groot deel van de dag met de laptop op schoot aantekeningen maakte. De huidveranderingen bleken te zijn ontstaan ter hoogte van het ventilatierooster van de laptop. Op grond hiervan werd de diagnose erytema ab igne gesteld en werd haar aangeraden haar manier van werken zo aan te passen dat er geen contact meer was tussen de warmte van de laptop en de huid.

Salvio et al. (2016) beschrijft een vrouw van 55 die sinds drie maanden een asymptomatische huidverkleuring had op de bovenbenen. Bij onderzoek was sprake van netvorige hyperpigmentatie en bleek dat zij sinds zes maanden vrijwel continu had gewerkt met een laptop op schoot.

Kachelbenen of Erythema ab igne

Erythema ab igne is een aanvankelijk voorbijgaande aandoening die ook chronisch kan worden. Het ontstaat door directe blootstelling van de huid aan een hittebron, zoals kachels, kruiken, elektrische dekens en kussen, verwarmde autostoelen en warmte kompressen, maar dus ook elektronische apparaten als laptops. De aandoening kan echter chronisch worden.

De pathogenese is niet volledig duidelijk. Langdurige of herhaalde blootstelling aan hitte kan oppervlakkige schade geven aan de bloedvaten met bloedvatverwijding en ook afzetting van hemosiderine. Ook kunnen veranderingen optreden in elastische vezels, atrofie van de epidermis en vermindering of toename van melanine pigment in de huid.

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld en blootstelling aan een hittebron in de anamnese. Differentiaal diagnostisch moet gedacht worden aan onder meer livedo vasculitis, panniculitis en bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen.

Bij vroege herkenning en preventieve maatregelen is de prognose goed.
Chronische gevallen kunnen behandeld worden met speciale zalven of laserbehandeling.

De oorspronkelijke artikelen zijn online te lezen:

Guarneri, C., Tchernev, G., Wollina, U., Lotti, T., & Vaccaro, M. (2017). Erythema Ab Igne Caused By Laptop Computer. Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences5(4), 490–492. http://doi.org/10.3889/oamjms.2017.137

Salvio, A. G., Nunes, A. J., & Angarita, D. P. R. (2016). Laptop computer induced erythema ab igne: a new presentation of an old diseaseAnais Brasileiros de Dermatologia91(5 Suppl 1), 79–80. http://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20165139