Lengte, breedte, hoogte

Toen we in 2002 een camper huurden om door het westen van Canada te reizen vonden we bij de eerste aanblik de camper enorm groot. Maar al rijdend bleek dat mee te vallen. Alles is daar op grote en grotere voertuigen berekend: de wegen, de tankstations en de campings. Meestal waren we op de camping een van de kleinste campers.

Go West, Go with the best

Met deze camper van 22 feet, dus ongeveer 6,70 waren we drie weken onderweg in het westen van Canada. Gehuurd bij de firma Go West en opgehaald en ingeleverd in Vancouver.
We hebben in de voorbereiding op deze vakantie, de indeling met Frans bed, grote koelkast en airco uitgezocht voor drie personen. Birgit was 11 en had het bed boven de cabine voor zich alleen. Het zorgde ervoor dat we de tafel en bankjes ook ’s avonds konden gebruiken.

Grootte is belangrijk

Groot is dus betrekkelijk, maar belangrijk. Je moet er mee kunnen en mogen rijden en je wilt ook kunnen parkeren. Bovendien moet hij ergens gestald worden, liefst in de omgeving van je huis of nog beter op eigen grond. Want langer dan een dag of drie mag je meestal niet langs de openbare weg staan volgens de algemene politieverordening in de meeste gemeenten.

Op een parkeerplaats voor personenwagens passen alleen de zeer compacte campers. Tot 6 m lengte kun je nog wel een plek vinden waarbij je iets uitsteekt, maar bijvoorbeeld een deel over een groenstrook staat. Maar bij langere campers wordt dat al een stuk lastiger.

Behalve de lengte, kan ook de breedte en/of de hoogte een obstakel zijn. Het is dus goed je te verdiepen in de lengte, breedte en hoogte van de camper die bij je wensen past.

Een punt om te onthouden is dat bij reizen op veerboten 6 meter de scheidslijn is tussen goedkoper of duurder oversteken.

Lengte – breedte – hoogte
Buscampers hebben een maximale lengte van 6,36 meter, zijn doorgaans 2,05 breed (maar inclusief spiegels 2,35). Hiermee kun je eenvoudig rijden op smallere wegen en is ook parkeren eenvoudiger. Ze hebben daarbij een hoogte van 2,60-2,85 m (maar inclusief dakramen en bijvoorbeeld airco en satellietschotel kun je rekenen op 2,70 – 3,00 m).

Hoe hoger de camper, hoe meer binnenruimte. Dit geeft een ruimtelijk gevoel en is fijn voor lange mensen. Ook is er meer bagageruimte in de kastjes. Maar kleinere mensen kunnen daar zonder opstapje dan weer niet goed bij. Dat weten we uit eigen ervaring. In juli 2019 via Goboony een camper gehuurd. Fijne camper voor onze proeftocht, maar wel 2,85 hoog. Ik kon niet overal zonder bankje bij en hij vangt ook wat meer rijwind, met name te merken op de snelweg. Het manoeuvreren met een bus camper van 6,36 m viel ons echter alleszins mee.

Proefcamperen in juli 2019; Camping de Bloksberg in Heijen

Alkoof-, Half-integraal en integraal campers zijn er van compact tot zeer groot. Ten opzichte van buscampers zijn ze niet altijd langer – er zijn compacte modellen van 5,5 – 6,5 m. Wel zijn ze breder: doorgaans 2,32 m en hoger 3,05 m. Inmiddels zijn er ook versmalde modellen met een breedte van 2,20. Hierbij zijn de spiegels niet meegerekend.

Tip:

Hang een briefje op je dashboard met de hoogte, breedte en lengte van je camper. Zeker bij tunnels, smalle straatjes en parkeergarages sta je minder lang te twijfelen met deze informatie bij de hand