Longaandoening door je eigen besmette blaasinstrument

blaasinstrument - fagotKun je ziek worden door het spelen op je eigen blaasinstrument? Kennelijk wel:

Extrinsieke allergische alveolitis (EAA) wordt in de Engelstalige literatuur ook wel Hypersensitivity Pneumonitis genoemd. Het is een aandoening waarbij herhaalde inademing van kleine deeltjes van organische of chemische oorsprong heeft geleid tot een allergische reactie met een granulomateuze ontsteking in de alveoli (longblaasjes) en distale bronchioli (kleinste luchtwegen).

Het is een betrekkelijk zeldzame longaandoening die vaak over het hoofd gezien wordt. In de literatuur worden verschillende werkgerelateerde oorzaken beschreven.

Cases EAA

In een vrij toegankelijk recent artikel uit Denemarken worden twee gevallen van EAA beschreven die veroorzaakt zijn door een besmetting van de longen met schimmels via het bespelen van een blaasinstrument.
De eerste casus betreft een vrouw van 56, fagottist in een symfonieorkest, die in 2016 werd opgenomen met in ernst toenemende luchtwegklachten. Zij vertelde minder klachten te hebben gehad in haar vakantie, waarin ze niet speelde. De diagnose EAA uiteindelijk werd toegeschreven aan de micro-organismen Mycobacterium chelonae, Phoma en Rhodoturola die konden worden gekweekt van de binnenkant van haar fagot.

De tweede casus betreft een vrouw van 62 die bekend was met systemische sclerosis (SSc), Sjogren’s syndroom and bronchiëctasieën. Haar toenemende luchtwegproblemen leken te worden veroorzaakt door een interstitiële longaandoening. Als hobby speelde ze trombone, maar dat werd door de longproblemen steeds moeilijker. Twee types schimmel (Paecilomyces ilacinus en Fusarium) konden worden gekweekt vanuit haar trombone. Hiermee werd de diagnose gesteld van EAA door trombone spelen (Trombone Player’s Lung) door schimmel in het blaasinstrument.

In slecht schoongemaakte instrumenten kunnen zich vrij eenvoudig micro-organismen vestigen en vermenigvuldigen. In een kleinschalige controle bij zeven instrumenten bleek in 100% sprake van micro-organismen besmetting. Regelmatig schoonmaken kan veel problemen voorkomen.

Bron

Hypersensitivity pneumonitis among wind musicians – an overlooked disease? Janne Møller, Charlotte Hyldgaard, Sissel Brix Kronborg-White, Finn Rasmussen & Elisabeth Bendstrup
European Clinical Respiratory Journal Volume 4, 2017 – Issue 1

Meer over Extrinsieke Allergische Alveolitis bij NCvB

Nog een voorbeeld uit 2016 over een doedelzakspeler die overleed aan een longaandoening

Lees ook Beroepsastma

Series Navigation<< Ziek door beschimmelde luchtbevochtigingEAA in een zalmverwerkend bedrijf >>