Maak kennis met het Solvent Team

Oplosmiddel schade door verf spuiten laten onderzoeken bij het Solvent Team.

Klant voor het Solvent Team?

Het valt op dat het meer moeite kost om nieuwe dingen te leren. Ook krijg je steeds vaker het verwijt dat je iets vergeten bent wat net tegen je is gezegd. Je doet geen boodschappen meer zonder lijstje. Ook ben je ongeduldiger dan vroeger en val je eerder uit als iets je niet zint. Je hebt weinig zin om mee te gaan naar feestjes en van je hobbies komt niet veel terecht. Je familie maakt zich zorgen. Wat is hier aan de hand?

De klachten die hierboven worden beschreven zijn klachten van het geheugen, van de aandacht en concentratie en van de stemming. Allemaal klachten die kunnen passen bij milde problemen met de werking van de hersenen – de cognitie. Bij dergelijke cognitieve klachten zijn er tal van mogelijke oorzaken (neurodegeneratieve ziekten, hoofdletsel, misbruik van alcohol en drugs, ernstige slaapproblemen etc.).

Maar bovenstaand klachtenpatroon kan ook wijzen op een beroepsziekte wanneer de betrokkene langdurig en intensief met oplosmiddelen heeft gewerkt. Je moet dan denken aan een jaar of tien in een beroep als verfspuiter, zeefdrukker, tapijtlegger, autoschadehersteller etc.

Breinbrekers in het werk

In het werk staan mensen bloot aan allerlei werkfactoren, waaronder chemische stoffen. Een aantal van die stoffen hebben invloed op het zenuwstelsel en deze worden neurotoxisch genoemd. Oplosmiddelen zijn hiervan een belangrijk onderdeel en langdurige blootstelling kan leiden tot hersenschade.

In Nederland is het mogelijk om via een gestructureerde aanpak te laten uitzoeken of sprake is van hersenschade door blootstelling aan neurotoxische stoffen. Sinds eind vorige eeuw bestaat het zogenaamde Solvent Team. Momenteel worden werkende mensen met verdachte klachten alleen gezien in het AMC in Amsterdam en wel op de Polikliniek Mens en Arbeid.

Voor een overzicht over de aanpak van het Solvent Team is het wellicht interessant om eens door de onderstaande presentatie te bladeren. 


Meer lezen:

Hoge blootstelling aan oplosmiddelen slecht voor het brein

Schildersziekte: diagnose en beloop

Chronische Toxische Encefalopathie

Series Navigation<< Hoge blootstelling aan oplosmiddelen slecht voor het breinSchildersziekte: diagnose en beloop >>