Neustussenschot perforatie door nikkelblootstelling

Perforatie risico bij nikkel elektroplating

Perforatie van het neustussenschot heeft een groot aantal oorzaken waarvan het snuiven van cocaine bij het grote publiek het meest bekend zal zijn.

Maar ook het gebruik van bepaalde andere medicatie in de neus, chirurgische ingrepen, traumata, neus peuteren, plaveiselcelcarcinoom van de neus zijn als oorzaak beschreven. Ook kan het voorkomen bij reumatologische aandoeningen zoals granulomatose met polyangiitis (Ziekte van Wegener), bij bepaalde infectieziekten zoals syfilis en lepra en zoals in dit beschreven geval: blootstelling aan zware metalen zoals nikkel.

In Turkije werkte een man van 29 sinds 5 jaar in een metaalbedrijf dat metaalcoatings aanbrengt, onder meer via “nickel plating“. Daarbij wordt onder meer nikkel gebruik, maar over de concentraties in de omgeving is niets bekend. Hij meldt zich op de keel-neus-oor-afdeling met een neustussenschot perforatie.

Hij heeft verder geen klachten, er is geen sprake van een trauma of operatie en hij gebruikt geen drugs of andere medicatie. Bij onderzoek is geen sprake van bloederige secretie uit de neus en niets wijst op een neurologische aandoening. Alle testen gericht op onderliggende reumatologische aandoeningen zijn negatief. Het enige dat opvalt bij lichamelijk onderzoek is een metaalachtige geur aan zijn adem.

Bij de analyse van het bloed werd een verhoogde nikkel concentratie vastgesteld van  31 μg/l (normaalwaarde 1-28 μg/l) in het bloed en een verhoogde concentratie van nikkel in de urine van 18 μg/l  of 84.11 μg/g creatinine (normaalwaarde 0,5 – 6,5 μg/l). De gemeten concentraties van andere zware metalen (zoals chroom en cadmium) waren zowel in bloed als in de urine binnen de normale grenzen. De uiteindelijk diagnose was neustussenschot perforatie ten gevolge van overmatige inhalatie van nikkel in het werk. De casus is overgedragen aan de Beroepsziekten-afdeling met het verzoek de werkplek verder te onderzoeken en na te gaan of er collega’s met dezelfde klachten kampen.

In het artikel van Bolek et al. 2017 (dat vrij op het internet te downloaden is) wordt verder ingegaan op andere gezondheidsklachten ten gevolge van contact met nikkel zoals allergische huidaandoeningen en problemen van de luchtwegen. De onderzoekers voegen nu neusklachten en tussenschot perforatie aan het rijtje toe en wijzen ook op het belang van een goede arbeidsanamnese om dergelijke beroepsgebonden klachten op te sporen.

Bron:
Ertugrul Cagri Bolek, Abdulsamet Erden,  Cagri Kulekci, Umut Kalyoncu, Omer Karadag Rare occupational cause of nasal septum perforation: Nickel exposure DOI: https://doi.org/10.13075/ijomeh.1896.01019

Meer informatie over nikkel en nikkelverbindingen is te vinden bij de Gezondheidsraad: Nickel and its compounds