Op hakken balanceren tussen aantrekkelijk en gezond

hoge hakken

Er zijn nogal wat beroepen waarin vrouwen geacht worden op hoge hakken te lopen. Met name om er representatief uit te zien. De vraag is of dit op de lange duur gezond is. In een uitgebreid literatuuronderzoek door onderzoekers van de universiteit van Aberdeen wordt die vraag beantwoord. Het onderzoeksartikel is beschikbaar online.

De onderzoekers keken naar eerder onderzoek, zowel vanuit het oogpunt van epidemiologie als vanuit de biomechanica. Interessant is dat ze ook keken naar de psychologische voordelen voor vrouwen die op (hoge) hakken lopen. Dit om meer inzicht te krijgen in de afwegingen die door hen worden gemaakt.

Bij een eerste screening vonden ze 506 artikelen in zes verschillende databases waarvan er uiteindelijk 20 in hun review zijn meegenomen: 7 eerdere overzichtsartikelen en 13 aanvullende studies.

Uit hun uiteindelijke overzicht blijkt dat er duidelijk bewijs is voor een relatie tussen het dragen van hoge hakken en voetklachten. Bijvoorbeeld voor hallux valgus (standsafwijking van de grote teen), spier-en gewrichtsklachten en ongevallen. Ze vonden bewijs in zowel de epidemiologische als de biomechanische studies. Voor een toename van artrose is wel bewijs gevonden in de biomechanische studies, maar (nog) niet in  epidemiologisch onderzoek.

Elk van de vijf originele studies vond bewijs dat het dragen van hoge hakken bij vrouwen ervoor zorgde dat mannen hen meer aantrekkelijk vonden. Daarnaast viel op dat er anekdotisch bewijs (met name via casus beschrijvingen) is voor een verhoogd risico van ongevallen voor anderen; het gaat hier vooral om het verwonden van anderen met naaldhakken, met name van het type “stiletto”.

De onderzoekers concluderen dat er uit hun literatuurstudie naar voren komt dat het dragen van hoge hakken psychologische voordelen kan opleveren. Maar het kan ook leiden tot gezondheidsklachten, met name van het houding- en bewegingsapparaat. Zij vinden dat vrouwen keuzevrijheid moeten hebben in het dragen van (hoge) hakken.

Max Barnish, Heather May Morgan and Jean Barnish The 2016 HIGh Heels: Health effects And psychosexual BenefITS (HIGH HABITS) study: systematic review of reviews and additional primary studies BMC Public HealthBMC series – August 2017