Over beperkingen en de keuze

Willen we wel een half of heel jaar wachten op de ideale buscamper? Een nieuwe speurtocht naar wat past en min of meer direct te krijgen is. Over beperkingen en de keuze.

Nadat we na veel speuren op internet, kijken bij camperleveranciers en rondkijken op beurzen hebben we een idee over welke merk en type buscamper voor ons in aanmerking komt. Dat betekent 6,36 m lang, lengtebedden, hoog geplaatste koelkast, enigszins ruime badkamer en voldoende ruimte tussen de gaspitten en een zithoek (“dinette”) waarin je goed op het bankje kunt zitten.

Lange levertijden

Maar dan dringt het gevolg van die keuze tot ons door. Door de enorme toename in de verkoop van buscampers van de afgelopen jaren, loopt de productie achter. De levertijd van een nieuwe camper die voldoet aan alle wensen blijkt op te kunnen lopen tot anderhalf jaar. En dat is wel heel lang als je net enthousiast bent geworden van een vooruitzicht met een buscamper onderweg te zijn.

Dus herzien we nog eens onze eisen en wensen. We voegen toe dat niet langer dan enkele maanden op een buscamper willen wachten. En gaan op zoek naar wat er nu eigenlijk zoal te koop is. Het najaar is op zich een goed moment, want dan komen ook jonge buscampers op de markt die verhuurd zijn geweest.

Wat valt er te kopen?

Een speurtocht op websites volgt en levert al snel een aantal afvallende merken op. Hoewel de merken PĂ–SSL, Globecar, Clever, Rapido Dreamer mooie buscampers maken, zijn ze zo populair dat ze nauwelijks leverbaar zijn. Bij deze merken blijkt de wachttijd al gauw een tot anderhalf jaar voor nieuwe modellen. Daarentegen is het aanbod van Adria, Knaus, Weinsberg, Carado en Carthago Malibu alleszins redelijk. Dat betekent wel dat we voor een (bijna) nieuwe buscamper in een duurder segment gaan uitkomen.

Kijken, kiezen, kopen

We gaan weer kijken bij camperdealers en vinden uiteindelijk de camper die genoeg voldoet aan al onze wensen. Na twee keer kijken, uitgebreide uitleg over de technische specificaties en de nodige discussie over wat er nog aan moet gebeuren, teken we op 10 oktober het koopcontract tijdens de Kampeerbeurs Utrecht 2019.

Dan moet er nog wel het een en ander gebeuren. Zo moet er een plek ingericht worden waar de camper kan staan. Dat betekent struiken weghalen en een flink deel opnieuw bestraten. Daarnaast moet de camper verzekerd worden en de camperinventaris bij elkaar gezocht en aangevuld. Het helpt ons de weken van wachten door.

Nog een paar dagen geduld

En ja … komende week, op donderdag 28 november, kunnen we onze nieuwe aanwinst ophalen. Waar onze keus op is gevallen houden we nog even geheim. Maar we zijn er blij mee.