Polyneuropathie door hoge blootstelling aan n-hexaan

Vat n-hexaan

Dat hoge blootstelling aan het oplosmiddel n-hexaan kan leiden tot klachten van dove en tintelende handen en voeten ten gevolge van polyneuropathie is al lang bekend. Toch komen nog geregeld nieuwe gevallen aan het licht en blijkt dat n-hexaan nog in allerlei productieprocessen wordt gebruikt. Tussen 2010 en 2014 kwam onder meer de Chinese productie van Apple producten ongunstig in het nieuws omdat arbeiders ziek werden door gebruik van n-hexaan.

Polyneuropathie

Recent verscheen een interessant artikel waarin een geval van polyneuropathie door n-hexaan uitgebreid wordt uitgewerkt. Het ging om een man van 25 die zes maanden dat hij met het werk in in een Taiwanees farmaceutisch bedrijf was gestart eerst doofheid in handen en voeten kreeg en vervolgens een progressief krachtverlies ontwikkelde over een periode van tien maanden. Hij werkte als operator in een productieafdeling voor pijn-verlichtende pleisters met Chinese kruiden.

De werknemer was belast met het mixen van de kruiden waarbij n-hexaan in een vat werd toegevoegd aan het kruidenextract en een geld. De n-hexaan verdampte en er bleef een soort kleverige massa over dat hij uit het vat op een plaat moest scheppen voor verder verwerking. Vervolgens werd het vat gereinigd met een in n-hexaan gedoopte lap. Hiermee reinigde hij ook zijn handen. Hij werkte zonder persoonlijke beschermingsmiddelen en dagelijks werd circa 180 liter n-hexaan verwerkt.

In het bedrijf met 105 medewerkers waren nog twee mensen die dezelfde taak hadden, maar zij hadden niet dezelfde klachten. Wel klachten ze over hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Zij gaven aan wel handschoenen en maskers te hebben gedragen. Uit de uitgevoerde omgevingsmetingen naar aanleiding van dit geval, bleek dat de toegestane grenswaarden voor 8-uurs blootstelling aanzienlijk werden overschreden op deze werkplek. Het werd duidelijk dat het bedrijf zijn werknemers niet voldoende had geïnformeerd dat zij werkten met gevaarlijk chemische stoffen en dat de ventilatie in de werkruimte sterk tekort schoot.

In het ziekenhuis werd vastgesteld dat de zenuwgeleiding in de handen en voeten was verstoord en de diagnose polyneuropathie met demyelinisatie en axonale degeneratie werd gesteld. Er waren geen aanwijzingen voor andere aandoeningen die de klachten zouden kunnen verklaren. Daarom werd besloten dat hier sprake was van een werkgebonden n-hexaan polyneuropathie.

De betrokken werknemer werd behandeld en na vier maanden niet meer te zijn blootgesteld, waren zijn klachten sterk verminderd. Alleen snel lopen gaf nog problemen. Hij werd herplaatst in het bedrijf op een werkplek zonder blootstelling aan n-hexaan.

Bron

Het volledige artikel met interessante verwijzingen naar andere artikelen is online te lezen:

Jo-Hui Pan, Chiung-Yu Peng, Chung-Ting Lo, Chia-Yen Dai, Chao-Ling Wang and Hung-Yi Chuang n-Hexane intoxication in a Chinese medicine pharmaceutical plant: a case report Journal of Medical Case Reports 2017 11:120

Niet elke keer zoeken op deze website, maar liever maandelijks alle nieuwe artikelen in je mailbox?
Dat kan met Kennis Parels

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief Kennis Parels
Uitschrijven kan elk moment met 1 klik