Psittacose als beroepsziekte door contact met kippenmest

Psittacose is een aandoening die van vogels op mensen kan overgaan en die daarom ook wel papagaaienziekte genoemd wordt. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, Chlamydophila psittaci (voorheen Chlamydia psittaci). Het gaat hier dus om een zoönose, een ziekte die van dieren op mensen kan overgaan.

papagaai

Papegaaienziekte komt het meest voor bij mensen die veel in aanraking komen met vogels. Dit geldt bijvoorbeeld voor vogelhouders, medewerkers van dierenwinkels en mensen die in de pluimvee-industrie werken. De bacterie komt voor in vogelpoep, snot, slijm en oogvocht van besmette vogels.Na besmetting duurt het 10 dagen tot 2 weken voordat ziekteverschijnselen optreden.

De symptomen kunnen variëren van lichte verkoudheidsverschijnselen tot hoge koorts, met koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn in de nek en rug. Mensen kunnen papegaaienziekte meer dan een keer krijgen. Recent is voor het eerst een melding gedaan van iemand die psittacose heeft opgelopen na het vervoer en uitrijden van kippenmest.

Meer informatie:

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/P/Papegaaienziekte_psittacose