- Slapen we wel genoeg uren per nacht?
- Slaap en de invloed ervan op de gezondheid
- Waarneming gestoord bij slaaponthouding
De aandacht voor het belang van slaap voor de gezondheid neemt toe, zowel in de wetenschap als in de media. Overal kun je lezen wat de invloed is van voldoende en van goede slaap.
Zo werd gisteravond (17 oktober 2017) in de programmaserie “Dokters van Morgen” door Antoinette Hertsenberg aandacht besteed aan de invloed van slaap en slaapstoornissen op onze gezondheid. Ze ging onder meer naar Japan om met mensen te spreken over hun zeer lange werkdagen en weken en over Karoshi en zelfmoord ten gevolge van overwerk. Een mooie aanvulling over mijn recente serie blog posts over dit onderwerp en dus zeker waard om te nog eens te bekijken op NPO 1 via bijvoorbeeld deze link. Het was interessant om te zien dat veel Japanners niet direct het probleem zien van minder dan zes uur per nacht slapen.
Verder wordt in de uitzending een experiment uitgevoerd met een aantal studenten met heel wisselende slaappatronen. Er werd gekeken of het mogelijk is de biologische klok opnieuw in te stellen door een weekend in de natuur door te brengen. Tijdens een weekend kamperen werden de deelnemers alleen blootgesteld aan een natuurlijk licht en donker. Het lukt inderdaad om binnen twee dagen de melatonine aanmaak te vervroegen en daarmee te zorgen voor een meer natuurlijk slaappatroon. Wie niet wil kamperen, kan ook zorgen in het weekend veel buiten te zijn om zo veel mogelijk te profiteren van het natuurlijke licht. Wel moet je dan ’s avonds jezelf zoveel mogelijk beschermen tegen kunstlicht.
Het derde onderwerp is het slaapapnoesyndroom waarbij aandacht wordt besteed aan oorzaken, onderzoek, risico’s en behandelingsmogelijkheden. Van de naar schatting 400000 mensen die in Nederland slaapapnoe hebben, zou 80% daar (n0g) niet voor behandeld worden. Belangrijk onderwerp om tijdens een spreekuurgesprek eens na te vragen.