Systemische sclerose bij juwelen-slijpers

Amethist

Beroepsmatige blootstelling aan kristallijne silica (kwarts) is een potentiële risicofactor voor verschillende systemische autoimmuun ziekten waaronder systemische sclerose. Hoewel de precieze etiologie van systemisch sclerose niet volledig bekend is, blijkt uit epidemiologisch onderzoek een relatie met blootstelling aan kristallijne silica. In een recent artikel worden twee gevallen van aan kristallijn silica gerelateerde systemische sclerose beschreven bij mensen die juwelen maken.

De eerste man is 57 en hij heeft gedurende 17 voor verschillende juwelen producerende bedrijven bij het bewerken van kristal. Hij deed dat vanaf zijn 15e levensjaar. Hij kreeg tbc op zijn 25e, het fenomeen van Raynaud aan beide handen en voeten op zijn 32e. digitale cyanose en sclerose ontwikkelden zich toen hij 41 was. De diagnose systemische sclerose werd gesteld op 48-jarige leeftijd.

De tweede man is 52 en hij werkte ook in de kristalbewerking bij verschillende juwelen bedrijven gedurende 7 jaar sinds zijn 23e.  Hij kreeg cyanose aan de derde en vierde vinger op zijn 32e en het syndroom van Raynaud werd vastgesteld op zijn 37e. De diagnose systemische sclerose werd gesteld toe hij 38 was.

Kristal bewerken is een gedetailleerd proces dat het snijden en kanten van amethist en kwartskristallen omvat. Dit gebeurt dicht bij het gezicht van de medewerker. In de jaren 80en 90 van de vorige eeuw werkte men circa 12 uur per dag in een kleine werkruimte met 15 collega’s en slechte ventilatie.

De Koreaanse onderzoekers concluderen dan ook dat het bewerken van kristallen met een maximum percentage kristallijn silica van ruim 56 procent de oorzaak moet zijn geweest van de systemisch sclerose bij deze twee werknemers. Preventieve maatregelen zijn nodig in deze sector om de blootstelling aan kristallijn silica tijdens het bewerken van (half)edelstenen te voorkomen.

Het volledige artikel is online te lezen:

Jae Yoon Kim , Sang Yoon Do, Young Hoon Moon, Chul Gab Lee, Yun Sung Kim, Byung Soon Choi, Eun-A Kim and Han Soo Song Systemic sclerosis due to crystalline silica exposure among jewelry workers in Korea: two case reports Annals of Occupational and Environmental MedicineThe official journal of the Korean Society of Occupational and Environmental Medicine201729:18

Lees ook 

Silica blootstelling kan systemische sclerose bevorderen