- Silicose en tuberculose systematisch bekeken
- Blootstelling aan silica risicovol voor het hart
- De tien dodelijkste beroepsziekten
- Silicose, terug van nooit weggeweest
- Silicose of sarcoïdose bij een stukadoor
- Silicose door zandstralen blijft toenemen
- Sarcoïdose en blootstelling onder de loep
- Effectiever silicablootstelling tegengaan
- Kristallijn silica in composiet, oud gevaar in een nieuw jasje
- Longproblemen in de tandheelkunde
- Longaandoening na het maken van gloeilampen
- Talk in de longen kan je de adem benemen
- Onbeschermd composiet verwerken beschadigt de longen
- Versnelde silicose na afwerking van composiet
- Bindweefselaandoeningen bij silicablootstelling
- Pleuravocht mogelijk door silica
- Silicoproteïnose bij hoge silicablootstelling
- Vergrote lymfeklier bij stofblootstelling
Het inademen van grote hoeveelheden stof kan tot longaandoeningen leiden. Het meest bekend zijn de stoflongen uit de mijnbouw, maar ook in de bouwnijverheid komt het voor. Samen vormen deze aandoeningen de groep pneumoconiosen waarvan silicose de meest bekende is en wordt veroorzaakt door kwartsstof. Maar er is ook bijvoorbeeld asbestose door het inademen van asbest, berylliose door het inademen van beryllium en talcose door het inademen van talk.
Talk zullen de meeste mensen kennen van talkpoeder dat vooral in de persoonlijke en babyverzorging veel wordt gebruikt. Verder wordt talk ook veel toegepast in de voedingsmiddelenindustrie. Het opeten ervan kan dan ook niet veel kwaad. Maar het inademen van talk wel en dat is al een oude aandoening die door Thorel als in 1896 is beschreven. Maar ook nu worden nog regelmatig gevallen gemeld in de literatuur. Een kleine selectie:
In 2017 verscheen bijvoorbeeld een artikel over een man van 64 waarbij in de longen diffuse granulomen en verbindweefseling werd gevonden na chronische inademing van talk. Hij verzorgde zijn bedlegerige echtgenote en gebruikte daarbij tweemaal daags talkpoeder in forse hoeveelheden. Na staken van de blootstelling knapte zijn longfunctie in de maanden erna flink op. Lees het hele artikel door op de link te klikken.
Jasuja et al. 2017 Cosmetic Talc–Related Pulmonary Granulomatosis J Investig Med High Impact Case Rep. 2017 Jul-Sep; 5(3): 23247096177285
In 2018 werd een artikel gepubliceerd over een vrouw van 31, werkzaam als huishoudelijk hulp, die werd opgenomen met klachten van toenemende benauwdheid. Op basis van het beeldvormend onderzoek werd aanvankelijk gedacht aan een hypersensitive pneumonitis zonder dat een oorzaak werd gevonden. Pas bij een longbiopsie werden kristallen gevonden in de longen die deden denken aan talk. Bij navraag bleek dat zij al jaren zichzelf verzorgde met cosmetische talkpoeder in grote hoeveelheden. Zo kon de diagnose talcose worden bevestigd. Lees het hele artikel door op de link te klikken
Verlynde, G., Agneessens, E. & Dargent, J.-L., (2018). Pulmonary Talcosis Due to Daily Inhalation of Talc Powder. Journal of the Belgian Society of Radiology. 102(1), p.12.
Voor talkblootstelling op de werkplek is het verhaal over de “Adembenemende chocolade” interessant. Het gaat over de toepassing van talk in de voedingsmiddelindustrie. In een bedrijf voor chocoladeproducten wordt veel talk gebruikt om de chocola te laten glanzen. Het is een proces wat al vele jaren wordt toegepast en het heeft uiteindelijk geleid tot twee zekere en een mogelijk geval van talcose op een werknemerspopulatie van net boven de 100. Het artikel legt uit hoe de diagnose bij de eerste patient tot stand kwam en hoe dat leidde tot een grote onderzoek binnen het bedrijf. Lees het hele artikel door op de link te klikken (in docplayer).
DR. J. ROOIJACKERS (2016) Adembenemende chocolade ILD CARE TODAY . JAARGANG 9(3) . NUMMER 18 . DECEMBER 2016
Aan dit onderzoek is ook een pagina gewijd op Medpage:
Talc Poses Under-Recognized Danger to Lungs – Talcosis found in Dutch chocolate factory workers