Van type naar bed

Gek genoeg is na een eerste (voorlopige) keuze voor een type camper de volgende belangrijke vraag: welk bed kiezen we? Dat lijkt misschien een vreemde tweede stap, maar die is heel bepalend voor de verdere indeling, specificaties en afmetingen van de camper.

Er is in grote lijnen keus uit vijf soorten bedden die hieronder kort worden besproken met hun voor- en nadelen.

Dwarsbed achterin de camper, foto Pixabay

Dwarsbed
Een dwarsbed is gesitueerd in de breedte van de camper, meestal aan de achterzijde. Het belangrijkste voordeel van een dwarsbed is dat het veel ruimte bespaart. Dit maakt het woongedeelte groter of betekent dat de camper minder lang hoeft te zijn. Onder het vaak hoger geplaatste bed is vaak plek voor een ‘garage’ voor fietsen en dergelijke. Nadelen van een dwarsbed zijn de soms geringe breedte en ook lengte (niet zo geschikt voor langer mensen). Daarnaast is het in- en uitstappen vaak wat lastiger. Je moet over elkaar heen klimmen als je er ‘s nachts uit moet/wilt.

Frans bed
Een Frans bed is een in lengte geplaatst tweepersoonsbed met een aan een zijde afgerond voeteneinde.
Het voordeel is dat door de plaatsing in de lengte en meestal naast de badkamer, het veel ruimte bespaart. Hierdoor is er net als bij het dwarsbed meer woonruimte of kan de camper korter zijn. Omdat het Frans bed laag geplaatst is doet het interieur ruim aan.
Nadelen: Onder het bed bevindt zich weliswaar een opbergruimte, maar door de lage plaatsing is er geen plaats voor een ‘garage’ voor fietsen en dergelijke.

Enkele bedden / Lengtebedden
Enkele bedden zijn in de lengte geplaatste bedden met een meer of minder groot open tussenstuk waar je tussendoor kunt lopen en waar zich treden bevinden om in en uit te stappen.
Voordelen: Zeer gemakkelijk in- en uitstappen en een grote garage voor fietsen en dergelijke (mits hoog geplaatst).
Nadelen: De woonruimte wordt krapper of de camper wordt langer. Als de bedden laag geplaatst zijn is er geen garage voor fietsen en dergelijke.

Queens bed, foto Laika

Queens bed 
Een queens bed is een geheel vrijstaand tweepersoonsbed aan de achterzijde van de camper. Vaak zijn er twee kastjes naast geplaatst.
Voordelen: Zeer gemakkelijk in- en uitstappen en zeer ruim gevoel. Deze opstelling is ook geschikt voor mensen die ‘s nachts medische apparatuur nodig hebben, bijvoorbeeld in verband met slaapapnoe.
Nadelen: (Veelal) geen grote garage voor fietsen en dergelijke en vanwege de benodigde ruimte wordt uw camper vaak langer.

Hefbed boven dinette, foto Bürstner

Geen vast bed 
Bij campers zonder vast bed wordt doorgaans de zithoek omgebouwd tot een tweepersoonsbed. Er kan ook sprake zijn van een hefbed of alleen een bed in de alkoof.
Voordelen: Zeer veel leefruimte en en vaak compacte buitenafmetingen
Nadelen: Toegang naar bed is vaak wat lastiger of het moet iedere dag opnieuw geïnstalleerd en opgemaakt worden.