Weloverwogen kiezen met excel

Het is heel goed mogelijk om tegen een camper aan te lopen en te besluiten dat dit precies is wat je zoekt. Mooi als dat echt zo is, jammer als na verloop van tijd blijkt dat er nogal wat dingen zijn die je liever van tevoren had geweten. Daarom is de tijd nemen om uit te vinden wat nu echt belangrijk is voor jouw type camper een heel goed idee. Zo kun je weloverwogen kiezen. Zeker als je alles in excel zet.

Huren en proeven

Na onze week proef-kamperen in een huurcamper zijn een paar dingen voor ons duidelijk geworden. We willen een buscamper van 6,36 m lengte en niet hoger dan 2,65. We willen lengtebedden, twee kookpitten en een rug-vriendelijke koelkast. In de badkamper moet je eventueel kunnen douchen.

Met deze eisen en wensen wordt de keus weliswaar een stuk overzichtelijker, maar is nog altijd groot. Het grote zoeken op internet begint weer. Langs verkoopsites en op de websites van de verschillende merken. Maar ook op zoek naar ervaringen van mede camperaars. Nu zijn die in Nederland betrekkelijk schaars, maar via YouTube is er vanuit Engelstalige en vooral Duitstalige landen veel nuttigs te vinden.

“Camper van” of “Kastenwagen”

Zo is in een paar maanden mijn roestige Duits weer met sprongen vooruit gegaan en weet ik soms beter hoe bepaalde dingen in het Duits heten dan in het Nederlands. Op de pagina met YouTube links vind je een aantal van mijn favoriete kanalen. Vooral de rondleidingen door campers zijn heel nuttig. Je leert het type camper goed kennen en je leert ook op welke dingen je allemaal moet letten bij het bekijken van een camper.

Schaarser maar ook nuttig zijn de praktijktesten. Hierbij gaan mensen een paar dagen op pad met een bepaald type camper en geven daar dan hun mening over. Kan ook heel leerzaam zijn, met name waar het gaat om gemak van dingen in de dagelijkse praktijk.

Door de bomen het bos zien

Naarmate je je verder verdiept in types en gebruikservaringen, groeit de lijst met potentieel geschikte buscampers geleidelijk steeds verder aan. Want er zijn veel meer merken en typen dan je aanvankelijk denkt. Inzicht krijgen in prijzen en de prijs/kwaliteit verhouding is lastig. Veelal zijn er Duitse nieuwprijzen en die liggen flink lager dan wat je er in Nederland voor zult moeten betalen. Het is steeds moeilijker om tussen de bomen door het bos te blijven zien.

Acky’s aanpak

Een van de YouTubers die zich intensief bezighoudt met buscampers is Acky van VanFan. In een van zijn filmpjes laat hij zien hoe hij de campers die hij heeft bekeken of getest beoordeeld op een lange lijst punten. Het varieert van technische aspecten als PK’s en chassis, via verwarming, badkamer, verlichting, stopcontacten naar minder grijpbare zaken als “het gevoel van welbehagen” in de camper.

Voor alles worden punten uitgedeeld, afhankelijk van het relatieve belang dat je er aan hecht. Uiteindelijk krijg je zo een totaalscore aan punten die laat zien welke camper aan de meeste eisen en wensen voldoet. Dit kun je dan eventueel ook nog weer delen door de aanschafprijs. Zo zie je welke camper de beste kosten-baten verhouding heeft. Je persoonlijk budget speelt natuurlijk ook mee.

Eigen excel sheet

Hierdoor geïnspireerd ben ik bezig gegaan om alle al verzamelde informatie op eenzelfde manier te beoordelen. Natuurlijk met onze eigen wensen en hun relatief belang als leidraad. Zo komen er toch aanzienlijke verschillen tussen merken en types aan het licht. Ook ging ik steeds meer punten toevoegen die ook een rol kunnen spelen. Bij dit proces kun je ook veel met de gefilmde rondleidingen door campers; maar niet alles. Zo is het gevoel dat je hebt als je in een camper zit moeilijk van een filmpje af te leiden. Je moet toch ook de echte camper een keer bekijken.

Campers in het echt bekijken

Dus gaan we naast al het zoeken op internet ook hier en daar campers kijken bij verkoopadressen in de naaste en iets verder weg gelegen omgeving. In de zomer is dat eigenlijk lastig, omdat er vaak weinig campers staan. Met name de ” jonge campers” zijn dan nog verhuurd en komen pas later op de markt. Dus besluiten we tot een bezoek aan de grootste camper en caravanbeurs die er is, de CARAVAN SALON DÜSSELDORF. In 2019 gehouden tussen 31 augustus en 8 september in de hallen van de Messe. Over deze ervaring de volgende keer meer.