Aan mensen die last hebben van de longen, wordt weleens het gebruik van luchtbevochtiging aanbevolen. Toch is lang niet iedereen daar positief over, zeker omdat er ook altijd het risico bestaat dat er schimmelgroei in de apparatuur optreedt. Goed schoonhouden is essentieel.

Ook bij grote industriële luchtbevochtiging systemen is het oppassen. Dit type systemen wordt meestal niet geïnstalleerd om het binnenklimaat voor de werknemers te verbeteren. Vaak vraagt het verwerkte product om een constante temperatuur en luchtvochtigheid.
Dat daaruit problemen kunnen ontstaan voor de mensen die er werken is uitgebreid onderzocht. Bijvoorbeeld door bedrijfsarts Teake Pal die in 1999 in het artikel “De beroepslongaandoening ‘luchtbevochtigersziekte’; één naam voor meerdere ziektebeelden” een aantal gevallen beschrijft. Op het onderzoek naar deze klachten binnen het korrel en garenbedrijf waar hij bedrijfsarts was, promoveerde hij in 2001.
Opmerkelijk is dat wanneer je op internet zoekt op de term “nieuwe beroepsziekte” ook een ander artikeltje uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde opduikt. Het verscheen op 5 maart 1960 en handelt over de in Zwitserland gesignaleerde “nieuwe” beroepsziekte Befeuchter fieber.
Het beschrijft hoe werknemers van een houtverwerkend bedrijf plotseling last kregen van luchtwegklachten en koorts. De auteurs van het artikel brengen het in verband met de eerder beschreven ‘boerenlong’ de ‘humidifiers disease’. De Zwitsere longaandoening volgde een typisch werkgerelateerd patroon en werd zeer waarschijnlijk veroorzaakt door schimmelvorming in de luchtbevochtigingsinstallatie.
We zouden nu waarschijnlijk spreken over extrinsieke allergische alveolitis, maar het is leuk en leerzaam om ook de oude inzichten te lezen. Het bewijst ook dat het internet een wonderlijk medium is waar je interessante nieuwe en oude vondsten kunt doen.