Zomers of te warm om te werken?

Werken bij hoge temperaturen is niet prettig en in sommige gevallen ongezond. Op het moment dat de buitentemperatuur stijgt en voor langere tijd zomerse waarden bereikt worden ook in het gematigde klimaat in West-Europa vragen gesteld over de temperatuur waarbij het te warm is om te werken.

Nu is de temperatuur niet de enige factor die hierop van invloed is. Hoe hoger bijvoorbeeld de relatieve luchtvochtigheid, hoe minder makkelijk ons zweet verdampt, waardoor de koelende werking van het verdampen tekortschiet. We ervaren dit als “benauwd”. Daarnaast is warmtestraling van de zon of van apparaten van belang en ook de luchtsnelheid (wind, tocht, ventilatie) en de kleding die wordt gedragen. En niet onbelangrijk is de mate van inspanning. Iemand met een zittend beroep zal het minder snel warm krijgen dan iemand die zware lichamelijke arbeid verricht.

Regels, rekenen, meten

Op de website Arboportaal worden de algemene regels voor kantoren en kleine werklokalen genoemd. Het zijn geen wettelijke grenswaarden (die zijn er niet) maar ze geven een indicatie:

  • In de zomer is de ideale temperatuur tussen de 23 en 26˚C.
  • Bij temperaturen boven de 26˚C is er sprake van een extra lichamelijke belasting en behoort men na te denken over maatregelen
  • Voor licht fysiek kantoorwerk geldt een maximum van 28˚C
  • Voor intensief lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 26˚C.
    Mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is. Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C.
  • Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C.
    Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.

Om een indruk te krijgen van de situatie op de eigen werkplek kan ook de werkklimaat-app van de FNV gebruikt worden. Naast de temperatuur moet dan ook de luchtvochtigheid gemeten worden.

Wie een betere indicatie over de temperatuur wil krijgen kan ook de gevoelstemperatuur bepalen. Dit kan bijvoorbeeld met een “gecombineerde thermometer – WBGT (Wet Bulb Global Temperature)”. Deze bepaalt het gevoel van warmte op de werkplek op grond van de temperatuur, maar ook op basis van andere factoren zoals straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad.

Risico’s en klachten

De risico’s bij werken in hitte zijn:

  • dehydratatie/uitdroging: het vochtverlies mag maximaal 3% van het lichaamsgewicht zijn;
  • hyperthermie/koorts: de lichaamstemperatuur stijgt boven de 38 °C;
  • hittekramp: verkramping van de spieren in armen, benen, eventueel ook buik en rug die te wijten is aan zoutverlies van de spieren door zweetproductie;
  • syncope/flauwte door hitte: daling van de bloeddruk;
  • hitteberoerte: plotse blokkering van zweetproductie met sterke stijging van de  lichaamstemperatuur tot gevolg;

De FNV heeft veel informatie over werken in de hitte. Zo vinden we op de site van Werkwacht dit overzicht van klachten, symptomen en risico’s:

  • De concentratie neemt af bij hitte, de kans op ongelukken neemt toe.
  • Huidaandoeningen, zoals jeuk en blaasjesuitslag.
  • Hittekramp, kramp in je spieren.
  • Hitteoedeem, ophoping van vocht in onderhuids weefsel.
  • Uitputting door uitdroging, wanneer je veel te weinig hebt gedronken.
  • Onvoldoende doorbloeding naar de hersenen kan leiden tot hitte-syncope. Het gevolg is dat je flauwvalt. Dit gaat meestal gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en diarree.
  • Een hitteberoerte is het meest ernstige effect. Bijbehorende verschijnselen zijn een rode en droge huid, krampen, stuiptrekkingen en verlies van bewustzijn.

Maatregelen

De maatregelen om werken in de hitte dragelijker te maken betreffen zowel technische als organisatorische maatregelen. Het kan uiteraard gaan om het creëren van schaduw, beperken van instraling van zon op gebouwen, ventilatie en airconditioning etc, maar ook om het mogelijk maken van meer rustpauzes, plekken om af te koelen bij buitenwerk, voldoende drinken beschikbaar en tijd om meer te drinken. Voor buitenwerkers is de werkkleding aanpassen, hoofdbescherming dragen en insmeren tegen verbranding door de zon van belang.

Een mooi overzicht van mogelijke maatregelen is te vinden in het protocol werken bij warm weer” op de website www.arbeidsveiligheid.net 

Series Navigation<< Te heet om te werken én om te levenDe man die op de akker in elkaar zakte >>