Als de temperaturen oplopen en mensen zijn vrij, dan krijgen de zwembaden het druk. En waar voor de een de typische zwembadgeur een gevoel van vakantie oproept, zijn er ook mensen die slecht op zwembaden en vooral zwembadwater reageren. Zij krijgen klachten van hun huid of van de luchtwegen en wijzen daarbij vaak het chloorwater als schuldige aan.
Dat het toch vaak een tikje anders ligt, kwam deze week in de Volkskrant aan de orde. In het artikel “Kun je allergisch zijn voor chloor in het zwembad?” legt mijn collega Jan Bakker, beroepsziektespecialist van het NCvB en verbonden aan de zwembadpoli uit hoe het meestal zit.
“‘Het zijn de verbindingen die ontstaan uit chloor en bacteriĆ«n en menselijke eiwitten, de zogeheten trichlooramines, waar mensen gevoelig op kunnen reageren. Denk aan jeuk, een rode huid, rode ogen, benauwdheid, extra slijm in de neus, hoesten.”
Vervolgens gaat hij in op alles wat er door mensen aan vervuiling in het zwembad wordt gebracht; gewild en ongewild. Niet alleen ontstaan de klachten veroorzakende trchlooramines in het water, maar ze zijn ook aanwezig in de damp die opstijgt uit het zwembad en die wordt ingeademd. Dit is een groter probleem in binnen- dan in buitenbaden.
Veel problemen zouden worden voorkomen als mensen zich beter zouden douchen voordat ze het zwembad in gaan, maar verder moet het vooral komen van de waterzuivering en klimaatbeheersing. Daarin komt het nogal precies hoe de ontsmettende stoffen op elkaar worden afgesteld en hoe vaak het zwembadwater wordt gecontroleerd.
Het is wel verstandig om klachten van huid of luchtwegen tijdens of na zwembadbezoek te melden bij het zwembad. Het kan voor hen een reden zijn om extra op de kwaliteit van het water te letten.
Overigens kunnen niet alleen de zwembadbezoekers, maar ook het zwembadpersoneel gezondheidsklachten ontwikkelen. Zij lopen wellicht zelfs meer risico omdat ze veel vaker en langer in de nabijheid van het zwemwater hun werk moeten doen. Als zij ernstige klachten ontwikkelen, kunnen ze daarmee terecht bij de zwembadpoli, een samenwerkingsverband van AMC en VuMC in Amsterdam.
Dat dit geen volkomen nieuw probleem is, mag duidelijk zijn. Lees ook een eerder blog bericht hierover in het Engels: Lung and eye problems when working in indoor pools